• Hem
  • Vänsterbudget -...
inlägg

Vänsterbudget – artikel i tidningen

Artikel i dagens (2023-06-20) MVT:

Ett jämlikt Motala är ett starkt Motala

Två ekonomiskt tuffa år väntar. Vänsterpartiet väljer i detta läge att fokusera på barn och ungdom, på personer med svag ekonomi och på anställda i kommunen.

Vi har pekat ut 14 förbättringsområden.

Invånarna i Motala är kommunens mest värdefulla tillgång. För Vänsterpartiet är det därför självklart att sätta människan i fokus. Föräldrar ska känna sig trygga när de lämnar sina barn i barnomsorg och skola. Där finns personal som har ork och kompetens att ta hand om dem. Samma gäller i all övrig verksamhet. Känner personalen trygghet och glädje i sin yrkesutövning, ger det också trygghet och säkerhet för oss medborgare.

Därför presenterar vi nu en budget som trots tuffa förutsättningar ändå sätter alla människors lika värde högst.

Kommuner runt om i Sverige signalerar underskott och effektiviseringskrav i verksamheterna de kommande åren. I Motala kommun prognostiseras 2024 effektiviseringar på 45 miljoner kronor och därefter ändå ett underskott på 23,4 miljoner kronor. Regeringen står iskall och tar sin hand från kommunerna. Hittills har de vägrat höja statsbidragen. Så vi måste lösa det själva.

I tider då det blir allt viktigare att barn tidigt blir sedda av vuxenvärlden, kan vi inte gå ut med att göra barngrupper större eller minska antalet vuxna i skolan. Tvärtom. Nu, då många har det tufft hemma, måste samhällets uppdrag gentemot medborgarna tryggas.

Våra förslag är finansierade, delvis med en skattehöjning. Och vi menar också att genom att ta vara på digital teknik i större omfattning samt ge anställda i våra verksamheter större befogenheter och ansvar att styra sitt arbete, kan vi nå de effektiviseringskrav som i dagsläget är nödvändigt.

Vänsterpartiet föreslår bland annat:

  • Ändra kravet på 45 miljoner i effektiviseringar kommunen till 20 miljoner. Vänsterpartiet anser att 45 miljoner är alldeles för högt och att det skulle medföra hårda nerdragningar. 20 miljoner är tufft nog, men ändå rimligare
  • Höj skatten med 50 öre. Det motsvarar 150 kronor per månad för en månadslön på 30 000 kronor. Det ger kommunen 50 miljoner i intäkter
  • Använd 48 miljoner kronor från den s.k. Resultatutjämningsreserven, som idag uppgår till 175 miljoner kronor

Exempel på hur vi vill använda pengarna:

  • Försöksverksamhet med förkortad arbetstid för vissa yrkesgrupper.
  • Anställa fler lärarassistenter.
  • Generell höjning av lärarlöner.
  • Införa fler intraprenader, dvs låta anställda driva verksamheten självständigt.
  • Sänka eller ta bort avgift i förskolan för familjer med svag ekonomi.

Peter Karlberg, Gruppledare (V) i Motala kommun

Maria Barman Patriksson, Ordförande Vänsterpartiet Motala

Läs hela budgetförslaget, klicka på bilden nedan:

Dela den här sidan:

Kopiera länk