Vad händer med vår gemensamma sjukvård?

Det fanns en tid när vård och omsorg betydde något i detta land. Vi applåderade sjukvårdspersonal och ansåg att vården var det viktigaste vi hade. Det skedde för några få år sedan under Corona-pandemin.

Minns ni? Anställda inom vården tog ett enormt ansvar och jobbade skiten ur sig när de gällde. Vi hade fullt förtroende för att blir vi sjuka vår vi vård. De tog sitt verkligen ansvar för oss alla.

Men vad händer nu? Applåderna har tystnad och pengarna sinar.

Idag fattas omkring 30 miljarder i kommuner och regioner över hela landet enligt SKR:s ekonomirapport från 2023, och en sammanställning i Dagens Nyheter visar att över 5000 tjänster ska försvinna i regionerna under 2024.

Bara här i region Östergötland varslas 900 personer, och det ser likadant ut i många andra regioner. Samtidigt med alla varsel, neddragningar och anställningsstopp inom sjukvården, höjs nu också avgifter och taxor i landets alla tjugoen regioner.

Antalet vårdplatser har minskat under en längre tid, och Sverige låg i botten i EU redan innan årets neddragningar aktualiserades.

Det allvarliga läget har gjort att vården nu gått om lag och ordning som den fråga svenskarna tänker mest på.

För att behålla samma nivå av vård vi hittills haft, behövde regionerna 24 miljarder kronor. De fick till slut 6 miljarder av den borgerliga Tidö-regeringen. Statsministerns söndagslöfte i TV4 om att ingen skulle behöva sägas upp inom vården får sägas var ett hån.

För vad ska bort, statsministern? Någon som diagnostiserar och botar våra barns öroninflammation? Någon som botar mammas cancer, byter pappas höft, som tar emot din systers barn på BUP? Någon som tar hand om dig och ditt barn under en komplicerad förlossning?

Resursbristen i vården är ett resultat av långvariga och medvetna politiska beslut. Med alltför tajta budgetramar tvingas regionerna till ”effektiviseringar”. Men dessa budgetförutsättningar är inte huggna i sten. Det går att ändra. Med politisk vilja.

Vänsterpartiet slår vakt om en offentligt driven och skattefinansierad vård. Alla människor skall ha rätt till bästa möjliga hälso- och sjukvård, i hela vårt avlånga land. Ingen ska behöva tvivla på det.
En demokratisk styrning av vården i kombination med öppenhet och insyn är det bästa sättet att garantera en sjukvård för alla.

Vård efter behov, inte plånbok, är en grundbult i det svenska välfärdssamhället och ett kraftfullt verktyg för ökad jämlikhet. Vi står upp för den modellen. Den kroniska underfinansieringen måste få ett slut!

Den 22-23 mars samt 8-14 april är Vänsterpartiet ute runt om i Sverige ut och pratar hälso- och sjukvård. Möt oss gärna då så berättar vi mer om våra förslag till en trygg och gemensamt finansierad sjukvård. Den 22 mars finns vi i Vänsterpartiet Motala på plats utanför lasarettet. Hoppas vi ses och kan samtala om hur vi ska få ordning på sjukvården!

Dela den här sidan:

Kopiera länk