Reser runt som gamla tiders hästhandlare för att sälja kärnkraft
Hur kommer det sig att nystartade företag nu reser runt som gamla tiders värsta hästhandlare till politiker Sveriges kommuner för att sälja in sig som ansvariga för att bygga kärnkraftverk i våra städer?
De lovar jobb och säker energi i form av SMR (Små kärnreaktorer). Vad får dem att göra denna säljturné? En trygg och säker satsning såklart! En riskfri investering för lycksökare och riskkapitalister eftersom staten, dvs vi skattebetalare, står för största åtagandet.
För trots att energi- och näringsminister Ebba Busch hävdat att alla energislag ”ska bära sina egna kostnader” har SD och regeringen beslutat sig för att särbehandla kärnkraften och har lovat att vi skattebetalare garanterar satsningen. Det handlar om nätta 600 miljarder kronor. Ja, regeringen hävdar att det ”bara” kommer att kosta 400 miljarder, men experter säger 600 miljarder. Minst.
Högerregeringen tvivlar tydligen på att deras överallt annars rådande Marknadsgud skulle våga ta hand om finansieringen av denna ”trygga energikälla”.
I stället är de beredda att ställa ut en garanti på uppåt hiskeliga 600 miljarder kronor för att de modiga riskkapitalisterna, som gladeligen ”investerar” i våra skolor och vår sjukvård (=garanterad och säker avkastning i många år framåt), inte vågar satsa.
Regeringens utredare, ekonom Mats Dillén, har lämnat följande förslag:
1. Statligt lån med riskfri ränta, till att börja med i alla fall, på 75 procent av kostnaden. 25 procent ska staten (= vi skattebetalare) betala. Det innebär minst 100 miljarder.
2. Ett avtal där kärnkraftsföretagen garanteras i kilowattpris per timme på 80 öre. Finansieras med skatter. Blir elpriset högre, ska företagen betala överskottet till staten. Låter fint. Men värt att nämna är att en vanlig tisdag i nu i september kostade elen i område 3 som Motala tillhör, 18,69 öre per kilowatt.
3. En skrivning om ”risk- och vinstdelningsmekanism” som ska baseras på ”utfallet av en maknadsvärdering av projektbolaget två år efter den rutinmässiga driftstarten”. Vem ska värdera? Hur ska det värderas? Vad händer om det inte går med vinst?
Mats Dillén beräknar att statsskulden kommer att öka de närmaste 10-15 åren. Sedan, säger han, kommer staten i bästa möjliga situation att gå med vinst.
Avfallsfrågan då? Den har vi visst inte hört så mycket om. Tusentals ton radioaktivt uranavfall som ska grävas ner och säkras i 100 000 år. Inget land har idag en färdig lösning för en sådan förvaring.
Vi måste stanna upp och ta en seriös diskussion om vår gemensamma framtid! Tidö-regeringen med SD i spetsen tyckte det var viktigt att takta med befolkningen vad gäller bensinpriser. Vi önskar att det resonerar på samma sätt vad gäller vår energiförsörjning.
Vi i Vänsterpartiet säger nej till kärnkraft. Även om den inte släpper ut koldioxid vid själva energiproduktionen är den långt ifrån miljövänlig och det finns många problem med säkerhetsfrågor i hela produktionskedjan från uranbrytning till framställning av kärnbränsle, elproduktion och slutförvaring av bränslet. Det finns andra, modernare vägar att gå.
Vi i Vänsterpartiet vill i stället satsa på energieffektivisering och förnybar energi som vind-, sol- bio- och geoenergi. Det är så vi bygger ett ekologiskt hållbart samhälle. Det löser dessutom våra energiproblem i nutid. Kärnkraftsverken är igång tidigast om några decennier.
Dessutom är kärnkraft vansinnigt dyrt.