sida

Integration

INTEGRATION
– för ett sammanhållet Motala

Rätt att välja bostadsområde

Alla ska ha möjlighet att välja ett tryggt boende. Att som asylsökande få välja att bo på ett sätt som innebär möjlighet till hjälp och stöd från släktingar och landsmän leder till bättre möjligheter till integration. Vi är emot att vissa partier försöker att få göra undantag från EBO-lagen, som möjliggör just detta.

Barnomsorg för bättre integration

Att gå i förskola och fritids lägger en bra grund för integration och en framtida etablering i såväl samhället som på arbetsmarknaden. När barnen går i förskola skapas även möjlighet för föräldrar att studera eller komma ut i arbete. Vi vill därför utreda hur vi kan erbjuda mer av detta för de som står längre från arbetsmarknaden.

Snabbare etablering

Vi tror på människors vilja att bidra och ser det som vårt ansvar att ge varje individ de bästa förutsättningarna. Kommunens integrationsenhet Bryggan fyller en viktig funktion i det arbetet. Trycket har dock varit alldeles för högt under en längre tid, och först nu när trycket lättat säger de att de kan arbeta med integration och inte enbart praktiskt mottagande. Vi vill säkerställa att den här viktiga verksamheten kan fortsätta att arbeta med integration, på riktigt. Detta även om trycket skulle öka igen, med anledning av vad som sker i omvärlden.

Fortsatta integrationsinsatser

När staten tillförde pengar genom Delegationen mot segregation (DELMOS) startades flera integrationsprojekt upp i kommunen. Vi vill säkerställa att dessa blir en del av kommunens ordinarie verksamhet.

Underlätta validering

Många av de som kommer till Motala från ett annat land har både utbildning och erfarenhet med sig från sitt hemland. Vi vill se till att dessa kompetenser kan valideras på ett så smidigt och snabbt sätt som möjligt.

Språkutbildning och praktik

Att lära sig det svenska språket är en nyckel för att integreras. Vi vill satsa särskilt på en kombination av SFI-undervisning och praktik. Utbildningen bör utformas utifrån arbetsmarknadens behov och fullföljd utbildning ska kunna möta de stora rekryteringsbehov vi ser i framtiden, i såväl offentlig som privat sektor.

Modersmålsundervisning

Ledande forskning visar att modersmålsundervisning är en viktig faktor för generell skolframgång och att det har flera positiva effekter.  Skollagen fastslår också att barn i förskolan ska få möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Därför vill vi säkerställa att tillräckliga resurser satsas på detta, för att ge barnen de bästa förutsättningarna.

Dela den här sidan:

Kopiera länk