• Hem
  • Sverige är extr...
inlägg

Sverige är extremt när det gäller vinster i välfärden

Svar på ”Tala sanning om vinster i välfärden”, Kjell Fransson (L) 21/8

Svar på ”Tala sanning om vinster i välfärden”, Kjell Fransson (L) 21/8

Sverige är extremt när det gäller vinster i välfärden

Nu kontrar Kjell Fransson (L) genom flexibel retorik och undviker att besvara vår fråga om fördelen med stora vinstuttag ur exempelvis skolan.
Att liberalerna länge har talat sig varma för vinster i välfärden är ingen nyhet. Att Sverige är extremt när det gäller vinster i välfärden och att skolsystemet i Sverige är det mest extremliberala i världen är kanske svaret på varför Kjell Fransson (L) inte är intresserad av att svara på vår fråga.

Vi upprepar frågan för säkerhets skull – vilka är fördelarna för eleverna om ägarna kan ta ut stora vinster ur skolan? För sådana fördelar måste väl finnas? – i varje fall enligt de svenska borgerliga partierna och en liten del av svenska folket. I annat fall hade det väl inte varit något problem i Riksdagen att begränsa den möjligheten. Det intressanta är inte på vilka grunder vinsten beräknas. För oss i Vänsterpartiet är det grundläggande att få bort vinstjakten.

Det gynnar inte eleverna när skolor går i konkurs eller när betygen är omotiverat högre på grund av marknadsskäl istället för högre kunskap. Det gynnar inte samhället när ojämlikheten ökar eller när segregeringen mellan olika områden tar fart. Än så länge är vi tack och lov relativt förskonade från det i kommunen.
Skolan har ett mycket större behov av att ta tag i sina grundläggande problem – än att av ideologiska skäl behöva delta i vinstjakten. Bristen på utbildad personal, snedfördelning av resurser till skolan, att arbetsbördan och arbetsmiljön för lärare försämras anser vi är betydligt viktigare frågor.

Tills vi får ett rimligt svar på grundfrågan tillåter vi oss att utgå ifrån att man egentligen i första hand ser till marknadens intresse och först därefter till elevernas. På det påståendet väntar vi nu på ett motargument. Och gärna ett som besvarar frågan.

Kerstin Lundberg, Peter Karlberg, Carola Dieker, Jocke Höglund, Erika Persson

Vänsterpartiet i Motala

Dela den här sidan:

Kopiera länk