• Hem
  • Vänsterpartiet ...
inlägg

Vänsterpartiet öppet för valtekniskt samarbete

Pressmeddelande 2018-09-14 20:00

Med anledning av att Camilla Egberth (S) till SVT Öst tidigare idag uttalat att ett valtekniskt samarbete mellan de rödgröna i Motala är klart vill vi här förtydliga vår ställning i frågan.

Vänsterpartiet i Motala konstaterar att den tidigare rödgröna majoriteten får anse sig besegrad.

– Vi respekterar Motalabornas önskan. Precis som Moderaterna själva påtalar är det ändå en hel del väljare som valt att rösta rött i riksdagsvalet. Med respekt för det, och att vi i Vänsterpartiet både nationellt och lokalt ökat, tycker vi att det borde finnas utrymme för viss vänsterpolitik, säger Rebecca Roxvret (V), en av partiets förhandlare.

Även om Alliansen är störst, är de inte tillräckligt stora för att utan vidare lägga beslag på all makt och alla positioner i kommunen. Risken är stor att Sverigedemokraterna får inflytande, trots att Alliansen anser sig vilja annat.

Det är numera, med ganska små kommunala nämnder, nödvändigt att göra uppgörelser för att bli representerade. Även partier större än Vänsterpartiet kan bli utan mandat om de går fram var för sig. Vänsterpartiet är, som pålitlig samarbetspartner, intresserade av att minimera inflytandet från SD och är öppet för förslag som skulle möjliggöra detta.

– Än så länge har något konkret förslag eller samtal kring hur ett sådant skulle kunna se ut inte lagts och frågan är därmed öppen, säger Peter Karlberg (V), förhandlare för partiet.
Någon överenskommelse med S har alltså inte ingåtts. Ett sådant beslut fattas tillsammans med medlemmarna i partiet, i demokratisk ordning.

 

– Vi kommer att träffas nästa vecka för att diskutera med medlemmarna, säger Rebecca Roxvret.

Dela den här sidan:

Kopiera länk