• Hem
  • Välfärden är in...
inlägg
Jocke Höglund

Välfärden är inte till för vinst

Jocke Höglund

Replik på ”Myter om äldreomsorgen” i MVT (2018-03-13).

Högern letar hela tiden upp nya välfärdsområden som företag kan göra vinst på. Vänsterpartiet anser att det är helt orimligt att beslut som påverkar vår ekonomi och välfärd avgörs av om dessa är lönsamma eller inte.

Vänsterpartiet vill bygga en stark välfärd som förmår att ge alla människor en bra sjukvård, skola och en trygg ålderdom. Vi bidrar alla till att göra det möjligt genom att betala skatt, och den allra största delen av staten och kommunernas inkomster kommer från skatter som betalas av människor med vanliga löner.

3,1 miljarder tjänade de tio största välfärdskoncernerna i Sverige förra året. Skattepengar som var ämnade för sjuka, barn och gamla men som i stället gick till räntor på onödiga lån, köp av andra företag, expansion utomlands och utdelning till ägarna.

Att välfärden fungerar är en förutsättning för många människors frihet. Det ska gå att lita på att ditt barn möter trygghet i skolan, att dina föräldrar får värme och omsorg på äldreboendet och på att du får bästa möjliga vård när du mår dåligt.

En stark och bra välfärd som finansieras gemensamt genom skattesystemet är grunden i ett jämlikt samhälle. Det omfördelar resurser från rik till fattig. Det omfördelar mellan olika faser i livet. Det omfördelar mellan olika delar av Sverige. Genom socialförsäkringssystemen garanteras vi alla en trygghet genom hela livet, oavsett plånbok.

Det handlar förstås om resurser – en stark välfärd kräver utbildad personal, tillräcklig bemanning och anständiga löner. Men det handlar också om att de senaste decennierna präglats av kortsiktighet, dålig samordning och krångliga marknadsinspirerade mätsystem som begränsar välfärdens arbetare att göra sitt jobb.

Vänsterpartiets vill säkerställa att den offentliga servicen som vi betalar skattepengar till ger den hjälp som människor behöver. Vår utgångspunkt är väldigt enkel: välfärden är till för oss alla – inte för att ge vinst åt ägare.

Jocke Höglund
Vänsterpartiet Motala

Dela den här sidan:

Kopiera länk