• Hem
  • Vad gynnar vins...
inlägg

Vad gynnar vinstuttagen?

Här kommer en mycket enkel fråga till borgerligheten, den handlar förstås om välfärden, valets näst viktigaste politikområde. Så här lyder frågan: Vilken är den viktigaste fördelen med mycket stora vinstuttag ur exempelvis skolan?

Man kan formulera frågan på ett annat sätt: Vad är det som den svenska borgerligheten har sett, men som svenska folket (åtminstone 70 procent) och faktiskt inget annat folk i världen har begripit – just om vinstuttagen?

Man ska veta att det inte bara är folk i allmänhet som vill ha bort vinstjakten ur skolan. De verkliga experterna är förstås eleverna, men därnäst kommer personalen. Och nyligen skrev Lärarnas Riksförbund i Aftonbladet om den destruktiva vinstjakten.

Man blir ju riktigt nyfiken på hur det kan komma sig att de borgerliga partiernas ledarskikt inte alls bryr sig om vad svenska folket vill. Exempelvis är (enligt Lärarnas Riksförbund) 57 procent av Centerpartiets medlemmar emot vinstjakten, och hälften av Moderaternas.

För övrigt verkar Sverigedemokraterna vara mot vinstbegränsning just för tillfället, åtminstone ledningen. Men SD har ju ändrat sig förut, både här och i många andra välfärdsfrågor, så där vet man inte riktigt.

Alltså: varför blir det bättre kvalitet i skolverksamheten om ägarna kan lyfta ut stora vinster, än om vinsterna måste återinvesteras? Hur tjänar eleverna på detta? Välfärdsfrågorna är som sagt valets näst viktigaste. De stavas i verkligheten ”jämlikhet och mångfald”. Om någon undrar så är de allra viktigaste frågorna klimat- och energifrågorna.

Beträffande ”enda i hela världen”; Sverige är numera det enda land i hela världen som tillåter stora vinstuttag ur skolan. Chile röstade för en tid sedan bort den möjligheten, då som näst sista land. Sverige är unikt. Några ser stora vinstuttag som positivt, de allra flesta som negativt.

Kerstin Lundberg, Peter Karlberg, Carola Dieker, Joakim Höglund, Erika Persson

Fullmäktigekandidater

Vänsterpartiet i Motala

Dela den här sidan:

Kopiera länk