• Hem
  • Nya perspektiv ...
inlägg

Nya perspektiv kan nog vara bra, men …

 

Nya perspektiv kan nog vara bra men

Nu när valrörelsen har börjat på allvar så möts vi alla av baksidorna med demokratin. Bara för ett det finns en svans där ute med människor som är intoleranta innebär det inte att det är okej att riva ner eller förstöra andra partiers affischer, valstugor eller för den del kasta skit på Facebook.

Jag har åkt runt i Motala tätort, lagat och satt upp våra affischer bara för att nästa gång jag kommer förbi hitta dem förstörda ytterligare en gång. Kan inte säga att jag är imponerad av dessa motståndare som egentligen spottar på demokratin och yttrandefriheten.

När jag läser kommentarsfälten på sociala media ser jag hur många partier brottas med inlägg som är utsatta allt från de vanliga intelligensbefriade åsikterna som rövhål till direkta hot och ett otäckt hat – inte minst mot kvinnorna. Bara att konstatera att vissa människor saknar gränser.
I direkta möten och diskussioner med väljarna och det är ju det handlar om så är de allra flesta glada och tar sig tid att både berätta hur de har det, många debatterar gärna och nästan alla lyssnar seriöst på de många argumenten som finns hos de olika partierna.

Självklart har inte alla samma åsikt och det är som det ska. Men något som jag slås av i år – är att det blir fler och fler som har låst sig vid en åsikt. De vill ha sin sak sagt för att då har de sagt sanningen en gång för alla. Ofta har vi hört det som ”jag är inte rasist – men!” ”Det ska löna sig att studera!” ”Det är synd om de rika för att de betalar så mycket i skatt!”.
Då hjälper det inte att sakligt bemöta påståendena eller försöka föra ett normalt samtal. För dessa människor vill inte ta till sig andra perspektiv än sin sanning. En absolut sanning som inte får ifrågasättas, som de inte vill försvara utan oftast möts man av ett ”jag vill inte diskutera det med dig”.

Det är helt okej att människor har olika uppfattningar, så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. De får gärna anse att jag som Vänsterpartist har fel uppfattning. Jag har inga problem med att andra följer andra ideologier. Men jag har det svårare med de som bara kan en fras som de envist upprepar.

När jag möter de som bestämt hävdar ”att det är så här”, de som inte vill se saker ur olika perspektiv, de som vägrar lyssna och de som använder alternativa fakta som heliga argument. Dessa människor som oftast brukar bli upprörda och kasta ur sig ”du måste lära dig att lyssna!” utan att själva vilja göra detsamma.

Att inte tro på det du säger är inte samma sak som att inte lyssna. Självklart tillhör det god ton att lyssna på det andra säger och jag anser att man ska respektera andras åsikter. Problemet uppstår när jag inte håller med dig i din åsikt, då anser du att jag kränker dig.

Yttrandefrihet betyder inte att vi behöver hålla med varandra. Det betyder att vi alla ska ha rätten att yttra oss – men den rätten innebär inte med automatik att vi alla som är politiker ska ta vilken skit som helst eller behöva utsättas för hot.

Jocke Höglund
Vänsterpartiet Motala

Dela den här sidan:

Kopiera länk