• Hem
  • Det är kvinnorn...
inlägg

Det är kvinnornas tur nu! Det är Vänsterns tur nu! Det är vår tur nu!

— Jag är inspirerad av suffragetterna. Vilka kvinnor! Jag skulle säkert ha tillhört den engelska militanta grenen av rörelsen om jag varit där. De som, i sina stora hattar och långa kjolar, demonstrerade på gatorna, slog sönder butiksfönster på stan och som satt i fängelse.

När jag knåpade på denna krönika ville det inte alls lossna. Att temat ska vara feminism och jämställdhet, det visste jag. Men sen då? Fick inte till någon genomtänkt och välarbetad text. Varför?

Kom snart på orsaken. Jag är så OTÅLIG och ARG. Ingen hysterisk ilska utan en helig vrede. På klassamhället, på ojämlikheten, på att människor tycker att Sverige är ”jämställt nog”. Lika arg som suffragetterna kanske!?

Jämlikhet. Det viktigaste i ett fungerande, demokratiskt samhälle. Ett samhälle som vill hålla ihop.

Jämställdhet. ”Allt är såååå bra i Sverige”. Men hoppsan! Något stort händer. En hel tsunami brakade loss. #metoo. Ett uppror!!! Kvinnor överallt har tröttnat på förminskning, taskig humor, porr, sexuella trakasserier och våldtäkt. En våg av berättelser. Sanna historier. Om ni inte läst, så gör det. Det är plågsamt.

Ibland är det ensamt att vara feminist än idag. Omgiven av många omedvetna människor blir en ”den jobbiga”. Men kampen är nödvändig och kamp lönar sig. Se på suffragetterna och den globala kvinnorörelsen. Vi får inget gratis. Vi kämpar på. Fortsätter att vara ett pain in the ass på patriarkatet. Suffragetterna och jag…….

För, det är kvinnornas tur nu! Det är Vänsterns tur nu! Det är vår tur nu!

Kerstin Lundberg, gruppledare (V) Motala

Dela den här sidan:

Kopiera länk