S svängde höger och valde Wallenberg på lasarettet

Alliansen förlorade makten i Landstinget i Östergötland. Väljarna röstade för en annan politisk färdriktning. Många var efter åtta år ordentligt trötta och förbannade på vinstjakt och Alliansens privatiseringspolitik i hälso- och sjukvården. Tyvärr valde Socialdemokraterna att snabbt göra en kraftig högersväng.

De hade i smyg funnit nya vänner i Folkpartiet och Centerpartiet. Tillsammans med Miljöpartiet blev det i stället denna fyrklöver som bildade ny majoritet i landstinget. I eftergift till de borgerliga partierna offrade Mats Johanssson (S) och Christoffer Bernsköld (S) vallöftet om att stoppa vinstjakten i välfärden.

Socialdemokraterna har under hela valrörelsen lovat att ta tillbaka Lasarettet i Motala i landstingets regi om de fick makten. De skriver också i sitt valprogram att vinstintressen och olika utförare riskerar kvaliteten i vården.

Direkt efter valet hade de chansen att visa väljarna att de är trovärdiga och menade allvar. Tyvärr svek Socialdemokraterna sitt löfte och valde i stället Aleris.
De borgerliga partierna blev naturligtvis nöjda men gladast blev nog affärsmännen i Aleris. Vårdkoncernen Aleris, som ägs av familjen Wallenberg, får nu i ytterligare fyra år driva stora delar av Lasarettet i Motala. I väntan på ett nationellt vinststopp kan Aleris med Jacob Wallenberg i toppen räkna hem rejäla vinster på utebliven vård och omsorg.

Beteendet från ledande Socialdemokrater i landstinget tolkar jag som att de till varje pris vill säkra makt och positioner; oavsett vilka vallöften som bryts och om politiken har en tydlig högervridning.

Skattepengar avsedda för skola, vård och omsorg ska gå just dit och inte till privata förmögenheter. Lönsamhet och girighet får aldrig styra vart skattepengar hamnar. Vänsterpartiet vill i stället bejaka professionernas idéer och satsa på intraprenad. Istället för riskkapitalister vill vi underlätta för de idéburna alternativen. På så sätt utvecklas mångfald och verklig valfrihet samtidigt som vinstjakten försvinner ur välfärden.

Vänsterpartiet fortsätter arbetet med att stoppa utförsäljningar, marknadstänk och vinstjakt i välfärden. För oss är det självklart att välfärden ska vara behovsstyrd och drivas av omtanke kring den enskilde. Så skapar vi en välfärd att lita på.

Per Gawelund (V)