Ett nej är ett nej!

De senaste åren har många våldtäktsdomar fått stor uppmärksamhet.
Gemensamt för dessa domar är att våldtäktsmännen blivit friade trots att de medgivit att kvinnan inte var intresserad eller sagt nej.

De åtalade männen har då inte förstått att kvinnan inte velat ha sex???!!!
Hur svårt kan det vara att uppfatta ett nej????
Statistiken säger att var tredje åtalad frikänns vid våldtäktsmål.  Detta är orimligt. Vänsterpartiet har länge drivit på för en samtyckesreglering och för att förundersökningarna vid våldtäktsmål behöver utvecklas. Ett samtycke markerar att sex ska bygga på frivillighet och samtycke.
Vänsterpartiet vill också utreda hur en oaktsamhetsparagraf ska kunna utformas och införas i svensk lagstiftning. Man kan då få fler fällande domar, då en sådan lagstiftning fångar in fall där gärningsmannen borde förstått att han handlade på ett oförsvarligt sätt.

Vänsterpartiet driver många feministiska frågor. Detta är en av dem.

Kerstin Lundberg, Kommunpolitiker, riksdagskandidat för Vänsterpartiet och feminist