Månadsrapport december

Torbjörn Björlund (v) 

Hej på er alla!
Så här näst sista dagen på året skickar jag årets sista månadsrapport. December har ju till sist blivit en riktig vintermånad, men nog är det nästan lite för kallt…?

Detta har hänt sedan sist:
V. 49 inleddes på hemmaplan, var med på Kommunfullmäktige på måndagkvällen. Upp till Stockholm på tisdagen som vanligt, med de sedvanliga tisdagsmötena.  Onsdag och torsdag var väldigt lugna dagar för en gångs skull, tid för pappersarbete vilket var väldigt nödvändigt..
Har fortfarande inte kunnat storstäda mitt arbetsrum, något jag brukar göra varje halvår och slänga alla gamla papper. Ni som sett hur mitt rum ser ut normalt kan tänka Er hur det ser ut nu…. Får ta tag i det direkt efter nyår när vi startar upp. På torsdagen fick jag besök av Rebecka Arnell, jobbar på distriktskansliet för Linköpings partiförening, som hade med sig systern för en ”minisemester”. De skulle ”göra” Stockholm och låna sovplatser i min lägenhet. Mycket trevligt och jag hoppas tjejerna hade kul.
Hem på fredagen och en rätt så tom helg, faktiskt. Lite julförberedelser blev det.

V. 50 blev lite stressigare. Upp på måndag för att delta i en interpellationsdebatt mitt på dagen som handlade om arbetsmiljö, tillbaka på eftermiddagen för att delta på styrelsemöte med Norrköpings Hamn- och stuveribolag. Upp på tisdagen igen. Josefin Brink hade arbetat sig sjuk så jag fick hoppa in och ta hennes åtaganden under veckan. Som det visade sig hela tiden fram till jul. Många av oss är hårt belastade och blir man då dessutom sjuk så är det lätt att gå i däck. Josefin är ju dessutom sådan att hon gärna lägger in för mycket i almanackan, så hon sliter extra hårt på sig själv. Vi räknar med att hon är tillbaka i mitten på januari, förhoppningsvis ordentligt utvilad och fräsch igen. Det innebar i vilket fall att jag fick lägga om lite i mitt schema. Försökte naturligtvis ha kvar så mycket som möjligt av mitt eget ändå…. Apropå full almanacka…Det innebar bl.a. att jag fick jobba med delar av Arbetsmarknadsutskottets sista betänkande och sista debatten

Tisdagkvällen ägnades åt besök på Vinnova som hanterar forskningspengar, intressant att höra hur de prioriterar forskningsmedel och vad som ses som viktigt.
Onsdag – torsdag var rätt lugna med bl.a. EU-nämndsplanering, skolelevsintervjuer, uthämtning av ny telefon och förberedelser inför fredagens Aktuella debatt som handlade om anlitandet av jobbcoacher. Den debatten som genomfördes på fredag förmiddag borde ha varit intressant. Ni kommer säkert ihåg skriverierna om de privata bolag som hyrts in för att genomföra ”jobbcoaching” åt Arbetsförmedlingen. Fanns ju en del ”obskyra” verksamheter som kom fram där med hypnos och andra konstiga saker. Nu är ju debattformen lite annorlunda när det gäller aktuella debatter, som alltid begärs av något av partierna i opposition, och lockar inte till så heta meningsutbyten.

Varje parti är representerat av 1 person som får hålla 3 anföranden, på 6 resp. 4 resp. 2 minuter. Inga replikskiften. Blir alltså lite tamare än en vanlig debatt. Tycker att jag fick fram vårt budskap rätt bra ändå. Jobbcoachningen har egentligen inte tillfört något i sak till arbetet som AF gör. Det är lika svårt att få jobb ändå. Hem på eftermiddagen för att deltaga på Distriktsstyrelsens sista möte för året i Norrköping. Bra möte och vi avslutade med lite julfest med god mat och trevlig samvaro. Lugn helg med ”minimalt” hemarbete vid datorn.

V. 51, sista arbetsveckan före jul var innehållsrik men också trevlig. Åkte upp måndag eftersom de lagt in en votering på eftermiddagen och för att Arbetsmarknadsutskottet hade julfest på kvällen! En trevlig tillställning med god (h)julmat. Vi har ju alltid julfest med ledamöter och personal i AU. Festkommittén hade fått den lysande idéen att (h)julmat var bättre än julmat och hade fixat runda(!) pizzor. Faktiskt en bra idé. Det var gott och man kan faktiskt tröttna på julmat. På tisdagskvällen var det dessutom gemensam julfest med Riksdagsgruppen, Riksdagskansliet och partikansliet, på Kungsgatan. Trevligt, men lugnt för min del eftersom jag hade debatt på onsdagen att tänka på.
Debatten på onsdagen handlade alltså om budget, utgiftsområde 14, som är AU:s stora område. Normalt brukar både jag och Josefin delta, men eftersom Josefin var sjuk fick jag ta den själv. Lite bökigt. Betänkandet innehöll nämligen ett par propositioner till och några skrivelser från Riksrevisionen. Mycket att hålla reda på, viktigt att prioritera. Jag koncentrerade mig på den proposition som handlade om ändrade regler i arbetslöshetsförsäkringen med anledning av det som händer efter nyår när en massa utförsäkrade sjuka ska ut på arbetsmarknaden. Tycker vi vann, som vanlig, men förlorade, som vanligt, voteringen. Torsdagen, som var sista dagen för hösten, blev som vanligt lite av en ”väntedag”. Det är bara Finansutskottets debatter kvar i princip, och klubbande av statsbudgeten. Eftersom många vill hem så väntar man in den sista voteringen och avslutningen, går mest och plockar i arbetsrummet. Jag hade lite planeringsmöten inlagda dock. Efter avslutningen bar det äntligen av hem till Norrköping. Men veckan var inte riktigt slut. Åkte till Göteborg över dagen på fredagen för att träffa Metallfacksfolk och prata politik. Ett möte som Josefin egentligen var inbokad på, men jag hoppade in och tog det. Mycket intressant och givande. Vi får gensvar från många som uppmärksammar vår linje när det gäller Lavaldomar m.m. Hem till Norrköping på eftermiddagen för att delta på partiföreningens julfest. Som vanligt trevligt, men också lite tillbakalutat. Många som var slitna efter höstens tunga arbete. Skönt dock att kunna se fram emot lite jul- och nyårsledighet.

I skrivande stund har vi klarat av julhelgen. Har för min del varit väldigt trivsam. Jag hann med att förbereda mat och klappar ett par dagar innan julafton och kunde umgås med mina barn och barnbarn ordentligt både julafton och juldag. Känns verkligen jättebra. Laddar lite inför nyårsfirandet och tänker på kommande år.
Även under december har nog sjukförsäkringen varit den hetaste politiska frågan. Många vittnar om oro och i vissa fall omänsklig behandling när de nu utförsäkras och ska in på arbetsmarknaden på något sätt. Vi kommer att  se mer av det.

Det kommande året kommer att bli viktigt, det har jag skrivit många gånger. Det är valår, vi ska försöka få fram ett regeringsalternativ tillsammans med (s) och (mp), Sverigedemokraterna smyger i buskarna, men framför allt måste vi se till att vrida politiken till vänster. Bara vår samlade insats från alla Vänsterpartister kan åstadkomma detta. Hoppas därför Ni alla samlar krafter och kommer med i arbetet och aktiviteterna nästa år. Att skapa ett mänskligare, mer solidariskt samhälle blir framför allt vår uppgift. Kom med i det jobbet!

Till sist vill jag naturligtvis önska alla Er ett

Gott Nytt År!!

Vi ses på barrikaderna även nästa år!

Torbjörn Björlund
Din röst i Riksdagen
Torbjörn Björlund
Riksdagsledamot (v)
Tel. 08-786 60 27
Mobil. 070-243 13 01
[email protected]